ائوزینوفیلیک ازوفاژیت
ائوزینوفیلیک ازوفاژیت (Eosinophilic Esophagitis یا EoE) یک بیماری التهابی مزمن مری است که بهطور عمده به واسطه افزایش تعداد سلولهای ائوزینوفیل (نوعی گلبول سفید) در بافت مری ایجاد میشود. این بیماری به عنوان یک واکنش آلرژیک به غذا یا دیگر عوامل محیطی در نظر گرفته میشود و میتواند تأثیرات جدی بر کیفیت زندگی بیماران داشته باشد.
علائم ائوزینوفیلیک ازوفاژیت
علائم ائوزینوفیلیک ازوفاژیت معمولاً شامل موارد زیر است:
- دشواری در بلع غذا (دیسفاژی): بیماران ممکن است احساس کنند که غذا در مری گیر کرده است و بلع آن دشوار شده است.
- درد قفسه سینه و گلو: این درد ممکن است بهطور مستقیم ناشی از التهاب و تحریک بافت مری باشد.
- حس گیر کردن غذا در مری: بیماران اغلب به وجود حالتی مشابه خفگی یا احساس شیء سختی در مری اشاره میکنند.
- سوزش سر دل و علائم رفلاکس: در برخی موارد ممکن است بیماران همچنین علائم مرتبط با بیماری رفلاکس معده (GERD) را تجربه کنند.
علل ائوزینوفیلیک ازوفاژیت
ائوزینوفیلیک ازوفاژیت به عنوان یک واکنش آلرژیک به مواد غذایی شناخته میشود. زمانی که غذا از مری عبور میکند، ممکن است در برخی افراد باعث واکنش سیستم ایمنی و افزایش تعداد ائوزینوفیلها در بافت مری شود. این بیماری میتواند به دلیل عوامل غذایی مانند شیر، گندم، تخممرغ، سویا، بادامزمینی و برخی دیگر از آلرژنها ایجاد شود. همچنین، ائوزینوفیلیک ازوفاژیت میتواند به عنوان یک عارضه مرتبط با برخی بیماریهای پوستی یا سایر اختلالات آلرژیک، نظیر آسم و رینیت آلرژیک نیز بروز کند.
افراد در معرض خطر
بیشتر ائوزینوفیلیک ازوفاژیت در افرادی با تاریخچه آلرژیهای غیرغذایی و آسم مشاهده میشود. این بیماری میتواند با سابقه طولانیمدت بیماری رفلاکس معده (GERD) نیز بهطور همزمان همراه باشد. همچنین، در مردان بیشتر شایع است و ممکن است در سنین جوانی یا اوایل جوانی تشخیص داده شود.
تشخیص
تشخیص ائوزینوفیلیک ازوفاژیت به طور عمده از طریق آندوسکوپی انجام میشود. در این روش، پزشک میتواند با استفاده از یک لوله نازک و انعطافپذیر، مری را بررسی کند و زخمها یا تغییرات غیرطبیعی در بافت مری را مشاهده کند. همچنین برای تأیید تشخیص، نمونههای بافتی از قسمتهای مختلف مری گرفته میشود و تحت بررسی میکروسکوپی قرار میگیرد.
مشاهده زیر میکروسکوپ
در بررسی میکروسکوپی نمونههای تهیه شده، تعداد زیادی ئوزینوفیل در داخل اپیتلیوم مری مشخص میشود که به عنوان ائوزینوفیلهای داخل اپیتلیومی شناخته میشوند. این سلولها، به دلیل واکنش التهابی به وجود میآیند و افزایش تعداد آنها نشانهای از ائوزینوفیلیک ازوفاژیت است. همچنین، ممکن است میکروآبسههای ائوزینوفیلی و هیپرپلازی سلولهای بازال در بافت مری مشاهده شود که نشاندهنده علت التهاب و آسیب بافتی است.
مدیریت و درمان
مدیریت ائوزینوفیلیک ازوفاژیت معمولاً شامل تغییرات در رژیم غذایی، دارودرمانی و در برخی موارد درمانهای جراحی است. رژیم غذایی حذفزا (Elimination Diet) برای شناسایی و حذف آلرژنهای غذایی ممکن است اولین قدم اصلاحی باشد. در مواردی که نیاز به درمان دارویی باشد، پزشکان ممکن است داروهای کورتیکواستروئیدی خوراکی یا محلولهای کورتیکواستروئیدی را برای کاهش التهاب تجویز کنند.
آزمایشگاه پاتوبیولوژی ایران زمین به عنوان یکی از بهترین آزمایشگاههای آسیبشناسی در کشور قابلیت ارائه خدمات تشخیصی جامع و باکیفیت را دارد. با توجه به تیم مجرب و متخصص، این آزمایشگاه میتواند در تشخیص سریع و دقیق ائوزینوفیلیک ازوفاژیت، ارزیابی و تجزیه و تحلیل نمونههای بافتی کمک شایانی نماید. این خدمات به مدیریت مؤثرتر این بیماری و بهبود کیفیت زندگی بیمار منجر خواهد شد.