مقالات علمی, آسیب شناسی, معده

آدنوم نوع روده‌ ای در معده ( Intestinal type adenoma of the stomach)

آزمایشگاه پاتوبیولوژی ایران زمین مشهد

آدنوم نوع روده‌ ای در معده چیست؟

آدنوم نوع روده‌ای یک رشد غیرسرطانی است که از سلول‌های سطح داخلی معده شروع می‌شود. این نوع سومین نوع رایج پولیپ در معده پس از پولیپ‌های هیپرپلاستیک و پولیپ‌های غده فوندیک است.

آدنوم نوع روده‌ای در کدام قسمت از معده یافت می‌شود؟

بیشتر آدنوم‌های نوع روده‌ای در بخشی از معده به نام آنتریم (پایین معده) یافت می‌شوند.

چرا این نوع آدنوم به نام نوع روده‌ای شناخته می‌شود؟

این آدنوم‌ها به نام نوع روده‌ای شناخته می‌شوند زیرا از سلول‌هایی تشکیل شده‌اند که شباهت زیادی به سلول‌های روده کوچک دارند.

علائم آدنوم نوع روده‌ای چیست؟

بیشتر آدنوم‌های نوع روده‌ای در معده هیچ علائمی ایجاد نمی‌کنند و بیماران معمولاً به دلیل علائم مرتبط با شرایط دیگر مانند گاستریت ناشی از Helicobacter pylori به پزشک مراجعه می‌کنند.

چه عواملی باعث ایجاد آدنوم نوع روده‌ای در معده می‌شود؟

هر شرایطی که منجر به متاپلازی روده‌ای در معده شود، می‌تواند به ایجاد آدنوم نوع روده‌ای منجر شود. این شرایط شامل عفونت طولانی مدت معده با Helicobacter pylori و گاستریت خودایمنی است. برخی از سندرم‌های ژنتیکی مانند سندرم پلیپوز آدنوماتوز خانوادگی (FAP) نیز با افزایش خطر ایجاد آدنوم نوع روده‌ای ارتباط دارند.

آدنوم نوع روده‌ای زیر میکروسکوپ چگونه به نظر می‌رسد؟

هنگامی که آدنوم نوع روده‌ای تحت میکروسکوپ بررسی می‌شود، از سلول‌های غیرطبیعی تشکیل شده است که به هم متصل شده و ساختارهای طویل به نام لوله‌ها (توبول‌ها) را تشکیل می‌دهند. سلول‌های غیرطبیعی هسته‌های کشیده و تیره‌ای دارند که معمولاً با سلول‌های نزدیک هم تداخل می‌کنند. سلول‌های گرد بزرگی به نام سلول‌های کاپلی نیز معمولاً دیده می‌شوند. این سلول‌ها به طور طبیعی در روده یافت نمی‌شوند و حضور آن‌ها کمک می‌کند تا مشخص شود آدنوم از نوع روده‌ای است. این نوع رشد همچنین به دلیل برآمدگی آن از سطح بافت، به عنوان پولیپ شناخته می‌شود.

دیسپلازی چیست و چرا در آدنوم نوع روده‌ای اهمیت دارد؟

تمام آدنوم‌های نوع روده‌ای در معده الگوی رشد غیرطبیعی به نام دیسپلازی را نشان می‌دهند. دیسپلازی اهمیت دارد زیرا یک تغییر پیش سرطانی است که می‌تواند در طول زمان به سرطان تبدیل شود. هنگامی که یک آدنوم نوع روده‌ای بررسی می‌شود، پاتولوژیست‌ها دیسپلازی را به دو سطح تقسیم می‌کنند: دیسپلازی کم‌درجه و دیسپلازی پر-درجه.

آدنوم نوع روده‌ای با دیسپلازی کم‌درجه

دیسپلازی کم‌درجه یک تغییر پیش سرطانی اولیه است که در بیشتر آدنوم‌های نوع روده‌ای دیده می‌شود. اگر درمان نشود، دیسپلازی کم‌درجه می‌تواند به دیسپلازی پر-درجه یا سرطان در طول زمان تبدیل شود. با این حال، خطر کلی آن کم است.

آدنوم نوع روده‌ای با دیسپلازی پر-درجه

دیسپلازی پر-درجه یک تغییر پیش سرطانی پیشرفته است که در تعداد کمی از آدنوم‌های نوع روده‌ای مشاهده می‌شود. اگر درمان نشود، آدنوم‌های نوع روده‌ای با دیسپلازی پر-درجه می‌توانند به نوعی از سرطان معده به نام آدنوکارسینوم تبدیل شوند. در صورت امکان، باید تمام آدنوم‌های نوع روده‌ای با دیسپلازی پر-درجه به طور کامل برداشته شوند.

حاشیه چیست و چرا اهمیت دارد؟

حاشیه به هر بافتی گفته می‌شود که توسط جراح برای برداشتن آدنوم نوع روده‌ای از بدن بریده شده است. دیسپلازی در لبه برش بافت به این معنی است که ممکن است بافت غیرطبیعی به طور کامل از بدن برداشته نشده باشد.

برخی از آدنوم‌های نوع روده‌ای روی بافتی به نام ساقه رشد می‌کنند و آدنوم با بریدن ساقه برداشته می‌شود. در این موارد، حاشیه بخش ساقه‌ای است که بریده شده است. با این حال، بیشتر آدنوم‌ها برداشته شده و به صورت قطعات (تکه‌ها) به پاتولوژی ارسال می‌شوند. در این موارد، ممکن است برای پاتولوژیست شما ممکن نباشد که تشخیص دهد کدام قطعه واقعاً حاشیه است و تغییراتی که در حاشیه دیده می‌شود، در گزارش شما ذکر نخواهد شد.

آیا آدنوم نوع روده‌ای می‌تواند در طول زمان به سرطان تبدیل شود؟

بله، آدنوم نوع روده‌ای معده می‌تواند در طول زمان به سرطان تبدیل شود. با این حال، برای آدنوم‌های کوچک و آن‌هایی که فقط دیسپلازی کم‌درجه نشان می‌دهند، خطر بسیار کم است. خطر برای آدنوم‌های بزرگتر، آن‌هایی که دیسپلازی پر-درجه دارند، و آدنوم‌هایی که در افراد با سندرم ژنتیکی مانند پلیپوز آدنوماتوز خانوادگی (FAP) ایجاد می‌شوند، بیشتر است.

آزمایشگاه پاتوبیولوژی ایران زمین

آزمایشگاه پاتوبیولوژی ایران زمین یکی از مراکز پیشرفته و معتبر برای انجام آزمایشات پاتولوژی در کشور است. این آزمایشگاه با استفاده از تجهیزات به‌روز و تیم متخصص، قادر به تشخیص دقیق و بررسی آدنوم‌های نوع روده‌ای معده است. همچنین، برای بررسی دیسپلازی و پیشرفت آن به سرطان، آزمایشگاه پاتوبیولوژی ایران زمین می‌تواند کمک‌های لازم را ارائه دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *